Καπλάνειος Οικοκυρική Σχολή – Δήμος Ζίτσας

 


Καπλάνειος Οικοκυρική Σχολή στο Γραμμένο Ζίτσας

 

Ο αείμνηστος Ηπειρώτης Εθνικός Ευεργέτης Ζώης Καπλάνης πρόσφερε στη νεολαία, κατά τα δίσεχτα χρόνια της σκλαβιάς δυο Σχολεία: Το Καπλάνειο Δημοτικό Σχολείο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Γραμμένο και την περίφημη Καπλάνειο Σχολή στα Γιάννινα. Κτίζει και συντηρεί σχολείο στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Γραμμένο. Πρέπει να τονιστεί ότι το 73% της περιουσίας του διατίθεται για τη μεγάλη του αγάπη, την Καπλάνειο Σχολή, για την οποία πρόβλεψε και την οικονομική ενίσχυση των φτωχών μαθητών αλλά και τη μισθοδοσία τριών καθηγητών των ξένων γλωσσών !

Ο ‘‘Πικροζώης’’ ίδρυσε στο Γραμμένο Υφαντική Σχολή η οποία λειτουργούσε μέχρι το 1970. Το Γραμμένο ανέδειξε πολλές σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο διδάσκαλος Σάπφειρος Χριστοδουλίδης (πρώτος βιογράφος του Κοσμά Αιτωλού), οι αγωνιστές του 1821 αδερφοί Βασίλειος Γούδας (αντιστράτηγος της νέας Ελλάδας και πρώτος γραμματικός του Μάρκου Μπότσαρη) και Σταύρος (πρωτοπαλλήκαρο του Καραϊσκάκη), ο ιστορικός Κωνσταντίνος Ασώπιος (καθηγητής Πανεπιστημίου και Ιονίου Ακαδημίας), ο λόγιος Γεώργιος Κρανάς ή Αίσωπος (πρώτος σχολάρχης της Ζωσιμαίας), ο Αναστάσιος Γούδας, (ιατροφιλόσοφος και συγγραφέας), ο Στέφανος Ράδος (καθηγητής της Ζωσιμαίας Σχολής), ο γιατρός και λόγιος Χριστόφορος Φιλητάς (πρύτανης Ιονίου Ακαδημίας), ο ιερωμένος Πατρο-Κοσμάς (πατέρας του Κοσμά του Αιτωλού) και βέβαια οι διασημότεροι όλων αδερφοί Ζωσιμάδες.

Το κτίριο του Καπλάνειου Δημοτικού Σχολείου στο Γραμμένο ανήκει σήμερα στο Δήμο Ζίτσας κατά κυριότητα (αφού το Γραμμένο ανήκει στο Δήμο), μετά το κλείσιμο δε του Σχολείου το κτίριο χρησιμοποιείται από το Δήμο για πολιτιστικούς σκοπούς που αποβλέπουν στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]