Ιστορικό Κτίριο “Τσανάκα” – Δήμος Μετσόβου

Το εν λόγω κτίριο συνολικού εμβαδού Ε=426,00τ.μ. βρίσκεται σε οικόπεδο εμβαδού Ε=600,00τ.μ. στη συνοικία «Αγ. Γεώργιος» του Δ. Μετσόβου και αποτελείται από υπόγειους και ισόγειους χώρους όπου διατηρείται και εκτίθεται ιστορικό και λαογραφικό αρχειακό υλικό. Παλαιότερα αποτελούσε το αρχοντικό οίκημα της οικογένειας Βενέτη, ενώ περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δ. Μετσόβου το έτος 1995.

Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται αντικείμενα των οικογενειών Βενέτη και Τσανάκα καθώς και πολλών οικογενειών του Μετσόβου (σωζόμενα χειρόγραφα αρχεία από τον 17ο αιώνα και μετέπειτα, επιστολές, τούρκικα χοτζέτια, φωτογραφικό υλικό, συλλογή βιβλίων με αναφορά στο Μέτσοβο και τους βλάχους, χάλκινα και ξύλινα σκεύη οικιακής χρήσης, υφαντά, αργαλειοί). Υπάρχουν επίσης δύο εκθεσιακοί χώροι όπου εκτίθενται παλαιά συλλογή υφαντών, μαξιλαριών και κεντημάτων του 19ου αιώνα, όπως και ο χώρος επεξεργασίας του μαλλιού μέχρι το στάδιο της κατασκευής των υφαντών-μαξιλαριών και μάλλινων ενδυμάτων.

Άποψη της εισόδου

 

Άποψη όψης του ορόφου.

 

Άποψη τμήματος του υπογείου

 

Άποψη τμήματος του ισογείου

 

Πρόκειται για κτίριο το οποίο είναι κατασκευασμένο από λιθοδομή η οποία είναι εμφανής στις όψεις του, πλην τμήματος ισογείου που αντιστοιχούν στην εσωτερική αυλή, ακολουθώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων του Μετσόβου. Τα ανοίγματα που διαθέτει το κτίριο, αποτελούνται από ξύλινα παραδοσιακά κουφώματα. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική ακολουθείται και εσωτερικά του κτιρίου με το παραδοσιακό ξύλινο μεσοπάτωμα και ταβάνι. Όσον αφορά τη στέγη είναι κατασκευασμένη από ξύλινες δοκούς, ενώ η επικάλυψή της έχει γίνει με panels έπειτα από εργασίες αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού σε μεταγενέστερη της αρχικής, κατασκευαστική φάση. Ωστόσο, έχουν διατηρηθεί όλα τα παραδοσιακά μορφολογικά στοιχεία, όπως εμφανή  ξύλινα φουρούσια και ταβάνι στην προέκταση της στέγης, με αντικατάσταση του αυθεντικού υλικού. Τμήμα της όψης του κτίσματος φέρει ξύλινη επένδυση σε συνέχεια της εξ’ ολοκλήρου ξύλινης κατασκευής του χαγιατιού.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]